Mikä on Pikavippi?


Pikavippi eli vippi eli pienlaina on pieni rahamäärä, jonka voi saada lainaksi lyhyeksi ajaksi pikavippejä tarjoavilta yrityksiltä, luottolaitoksilta tai pankeilta. Tyypillinen pienlainan suuruus on noin 50 – 500 euroa, mutta joissakin tapauksissa myös 1000 euron rahamäärä voidaan luokitella pikavipiksi. Yli tuhannen euron rahamäärä luokitellaan kulutusluotoksi tai pikalainaksi.

Laina-aika pikavipillä on lyhyt, useimmiten 2 viikon ja 6 kuukauden väliltä. Wikipedian mukaan keskimääräinen pikalainan suuruus suomessa oli vuonna 2014 noin 300 euroa ja takaisinmaksuaika vajaa 3 kuukautta.

Seuraavat ovat suosituimpia pikavippejä antavia tahoja Suomessa vuonna 2016

okmoney

Eräs suosituimmista suomalaisista pikavippiyrityksistä, joka tarjoaa pikavippejä myös 18-vuotiaille.

eurovippi

Eurovippi.fi on suosittu lainanantaja ympäri Suomea. Se tarjoaa lainojaan mieluusti yli 18-vuotiaille suomalaisille, tarkistaen ensin kuitenkin heidän luottotietonsa.

pikavippifi

Eräs vanhimmista pikavippiyrityksistä, joka tarjoaa lainoja kaikille luottotietonsa omaaville yli 18-vuotiaille.

luottoraha

Toinen pitkän linjan peluri, jonka pikalainat ovat suosittuja ympäri Suomea. Kunhan olet yli 18v, ja omaat hyvät luottotiedot, voit hakea lainaa nopeasti ja helposti heidän kauttaan.

Vuoden 2015 tilastoa ei ole toistaiseksi saatavana, mutta oletettavaa on, että rahamäärän suuruus on kasvanut johtuen entistä suuremmista lainoista joita myönnetään.

Pikalainan saa nopeasti käyttöön ja hyvin useasti raha on käytettävissä 15 minuutin kuluessa hakemuksen tekemisestä.

Pikavipit rantautuivat suomeen vuonna 2005 ja niiden esikuvina pidetään yhdysvalloista lähtöisin olevia ”pay day loans” palkkapäivälainoja, joita myönnetään palkkatodistusta vastaan ja maksetaan palkkapäivänä takaisin. Pikavipit poikkeavat palkkapäivälainoista, sillä pikavippiin ei tarvitse toimittaa palkkatodistusta. Suurempiin tililuottoihin ja kulutusluottoihin sen sijaan on toimitettava todistus säännöllisistä tulonlähteistä ja palkkatodistus voidaan vaatia esitettäväksi.

Mistä pikavipin voi hakea

Pikavippejä on mahdollista hakea useista eri yrityksistä ja luottolaitoksista. Tunnetuimpia tarjoajia ovat Vivus, Ferratum, Everyday ja Ostosraha. Myös muita yrityksiä löytyy jotka tarjoavat pikavippejä.

Ensimmäiset vipit haetaan aina netistä täyttämällä hakemus.

Miten pikavippi haetaan

Lainarahaa haetaan valitsemaltasi yritykseltä. Jos olet lainaamassa ensimmäistä kertaa, on hakemus tehtävä internetissä valitsemasi palvelun kotisivuilla. Ensimmäiseen lainahakemukseen annetaan tarvittavat perustiedot kuten henkilö-, osoite- ja pankkiyhteystiedot. Myös haluttu lainasumma ja takaisinmaksuaika valitaan. Tämä vaihe voi poiketa eri yhtiöiden välillä toisistaan. Lainattavat rahasummat voivat olla valittavissa 50€, 100€ tai jopa yhden euron tarkkuudella. Sama valinta koskee takaisinmaksuaikaa, valinta voi olla viikon, kuukauden tai jopa päivän tarkkuudella valittavissa. Joillakin yhtiöillä maksuaikaa voi saada 2 viikkoa, kun taas joillakin maksuaikaa on mahdollista saada 6 kuukautta. Yli 6 kuukauden laina-ajat ovat pikavipille harvinaisia ja niitä sovelletään käytäntöön vain suuremmissa lainoissa ja joustoluotoissa.

Seuraavassa vaiheessa suoritetaan tunnistautuminen henkilötietojen varmistamiseksi. Tunnistautuminen tapahtuu verkkopankkitunnusten avulla. Myös mobiilivarmenteen avulla tunnistautuminen on mahdollinen useimmissa vippipalveluissa.

Nyt hakemus on lähetetty ja se menee laina-asiantuntijan käsittelyyn. Tyypillinen käsittelyaika pikavippihakemuksissa on asiakaspalveluaikoina 5 minuuttia ja rahat ovat käytettävissä parhaimmillaan 15 minuutissa.

Vanhat eli nykyiset asiakkaat

Jos lainaa tarviseva on jo jonkin pikalainayrityksen asiakas, ei edellä mainittuja toimenpiteitä tarvitse suorittaa. Ensimmäisen solmitun luottosopmuksen yhteydessä asiakkaalle toimitetaan tiedot ja tunnukset seuraavien pikalainojen hakemiseen. Tämä myös poikkeaa eri yritysten kesken millä tavalla uutta lainaa on mahdollista hakea.

Erilaisia vaihtoehtoja on useita kuten tekstiviestihakemus, mobiilisovellus tai jos olet solminut niin sanotun tililuottosopimuksen, on myönnetty lainasumma jatkuvasti käytössä ja nostoja on mahdollista tehdä juuri silloin kuin rahaa tarvitsee.

Milloin pikavipin voi hakea?

Pikavippejä on mahdollista hakea lähes jokaisesta niitä tarjoavasta yrityksestä 24 tuntia vuorokaudessa. Laki velvoittaa kuitenkin pikalainafirmoja siirtämään rahaa asiakkaille vain kello 7:00 – 23:00. Hakemuksen voi tehdä, mutta rahaa siirretään asiakkaille vain kyseisinä kellonaikoina. Myös eri yritysten asiakaspalveluajat vaihtelevat ja rahaa voidaan siirtää vain asiakaspalveluaikoina.

pikavippi

Poikkeuksena näihin on tililuotot eli joustolimiitit. Kun tililuotto on myönnetty, on siitä mahdollista tehdä nostoja myönnetyn luottomäärän puitteissa 24 tuntia vuorokaudessa vaikka lainapalvelu ei olisi avoinna.

Miksi pikavippejä otetaan

Useimmiten pikalaina otetaan vain todelliseen tarpeeseen. Kun työttömyys osuu omalle kohdalle ja vuokranmaksupäivä lähestyy ja jääkaappi on tyhjänä, moni vasta siinä vaiheessa ymmärtää miksi pikavipit ovat suosittuja.

Pikavippi on monesti se ”viimeinen keino” selvitä hieman eteenpäin. Mikäli tulotaso on alhainen (esimerkiksi peruspäiväraha tai pieni eläke) eivät pikalainat ole ratkaisu asian korjaamiseksi. Lainat pahentavat asiaa, sillä niistä aiheutuu vain kuluja ja jatkossa raha on entistä tiukemmalla lainalyhennysten vuoksi.

Tämä on kuitenkin valitettavan yleistä nyky-yhteiskunnassa ja ihminen on luontaisesti luotu tavoittelemaan hyvää oloa. Tätä aukkoa pyritään täyttämään ottamalla luottoja, vippejä ja lainoja.

On myös totta, että pikalainoja käytetään väärin ja niiden avulla rahoitetaan sellaisia hankintoja joihin ei oikeasti ole varaa. Yhteiskunta on muuttunut suuntaan, jossa eletään suurimmaksi osaksi velalla. On hankittava näyttävät kodinkoneet, televisiot ja puhelimet. Merkkivaatteita ostetaan liikaa joista suurin osa jää käyttämättä. Myöskään ulkomaanmatkoja ei sovi unohtaa. Näistä kaikista sitten voidaan tehdä näyttäviä päivityksiä sosiaaliseen mediaan ja näyttää että elämänlaatu ja vaatimustaso on korkea. Tämä kaikki rahoitetaan kalliilla lainarahalla.

Tässä huumassa hyvin monesti unohtuu sellainen seikka, että lainarahalla maksettu ylellisyys on maksettava takaisin, korkoineen. Tämä asia konkretisoituu vasta siinä vaiheessa, kun lainanlyhennyksistä ei enää selviä ja loppuviimein joutuu hakemaan apua kun luottotiedot ovat menneet.

Kuka voi hakea pikavipin

Pikavippiä voi hakea normaalitilanteessa 18-vuotias Suomen kansalaisuuden omaava henkilö. Joissakin tapauksissa ikäraja voi olla korkeampi, varsinkin jos rahasumma on muutamia satasia korkeampi.

Ikävaatimuksen lisäksi luottotiedot on oltava kunnossa. Luottotiedot tarkistetaan aina ja luotonmyöntäjät käyttävät mm. luottotietoja tehdessään lainapäätöksen.

Useimmiten pikavippiin vaaditaan myös pankkitili kotimaisessa pankissa, verkkopankkitunnukset ja julkinen puhelinnumero.